Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Προτάσεις Ισότητας των δυο φύλων

ΠΡΟΣ :  Αντιδήμαρχος Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας
               Φύλων και Ένταξης Μεταναστών, κα Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη
               Μαρία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΣΗ :  Μέλη Δ/Σ

ΘΕΜΑ :   Προτάσεις Ισότητας δυο φύλων

Κυρία Αντιδήμαρχε,
Κυρίες,  Κύριοι,

  Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να δώσουμε μέσα από υποστηρικτικές δομές και προγράμματα μια ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε θέσεις ευθύνης και για την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στην ιεραρχική πυραμίδα των επιχειρήσεων.
  Ο Δήμος αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο θεσμικό εργαλείο για την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για την Ισότητα στην πράξη, αρκεί να υλοποιηθούν τρία βασικά βήματα.
  Το πρώτο είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών που θα γίνει μέσα από την ανάπτυξη δικτύων ενημέρωσης της τοπικής κοινωνία με στόχο την καταπολέμηση στερεοτύπων ανδρών και γυναικών, την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την αύξηση συμμετοχής τους στην απασχόληση. Όπως επίσης, των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και των μεταναστών που κατοικούν μόνιμα στην Πάτρα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ανοικτές ενημερωτικές εκδηλώσεις, μέσα από τη διανομή έντυπου υλικού και μέσα από τη συνεργασία με φορείς που θέματα ισότητας.
  Το δεύτερο βήμα είναι η τηλεργασία. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε εργαζόμενες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να συνδυάσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις με την οικογενειακή τους ζωή ή τη φυσική τους κατάσταση.
  Το τρίτο βήμα είναι η συγκρότηση δομών φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να διευκολυνθούν οι εργαζόμενες μητέρες στο να συνδυάσουν αποτελεσματικά την εργασία με τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας, χωρίς να αναγκάζονται να διακόψουν την επαγγελματική τους πορεία και εξέλιξη.
  Το τέταρτο βήμα είναι η ενίσχυση, βελτίωση και επέκταση παροχών. Έτσι, κατά την κατάρτιση, των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης, του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στις δράσεις/έργα/προμήθειες/υπηρεσίες που προέρχονται από το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα.
  Τέλος, πρέπει να γίνει αντιληπτό όλους ότι οι διακρίσεις στις πιο θεμελιώδεις αξίες μιας σύγχρονης κοινωνίας αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία.


Δημοτικός Σύμβουλος & Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου

Χαροκόπος Αντώνης

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Το Άτομο με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια»

  Υπάρχει περίπτωση ένα άτομο κάποια στιγμή στη ζωή του να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη λειτουργία των νεφρών του και να χρειαστεί να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  Σημαντικό ρόλο κατέχει η Πολιτεία με την κατάλληλη φροντίδα, τις παροχές που χορηγεί καθώς και τον κατάλληλο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και στελέχωση των μονάδων αιμοκάθαρσης ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής με νεφρική ανεπάρκεια όπως επίσης σημαντική είναι η κοινωνικοψυχολογική στήριξη σε περίπτωση που η νεφρική ανεπάρκεια είναι σε προχωρημένο στάδιο και χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε μεταμόσχευση. Η στήριξη του ασθενούς είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να προετοιμαστεί μέχρι να βρεθεί συμβατό μόσχευμα.
  Η Πολιτεία οφείλει από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να ενημερώνει για τη δωρεά οργάνων ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι κρατικοί φορείς με καμπάνιες ενημέρωσης της κοινωνίας. Θεμελιώδη υποχρέωση μίας ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας αποτελεί η διασφάλιση σε όλους τους πολίτες με αναπηρία, ίσες ευκαιρίες για πλήρη συμμετοχή και συνεισφορά στην κοινωνία, ανεξάρτητη διαβίωση, οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.
  Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Πάτρας με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων έλαβε τη πρωτοβουλία να διοργανώσει την Ημερίδα «Ο Ασθενής με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Πριν και Μετά τη Μεταμόσχευση Νεφρού»  τη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:30 στον Πολυχώρο «Αγορά Αργύρη», η οποία θα εξελιχθεί σε δύο σκέλη: στο ιατρικό, με τις ομιλίες έγκριτων επιστημόνων στο τομέα της μεταμόσχευσης και στον ενημερωτικό για τις παροχές και τα δικαιώματα των ατόμων με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
  Πιστεύω ότι πρόκειται για μία σημαντική Ημερίδα που αξίζει να παρακολουθήσουν όχι μόνο άτομα με αναπηρία αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το θέμα της.

Χαροκόπος Αντώνης
Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας
& Νοτίων Ιονίων Νήσων


Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

"Γυναίκα ανάπηρη..."

Παρότι ζούμε στη σύγχρονη εποχή, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε εξελιχθεί σε πολλά επίπεδα, δυστυχώς, η κοινωνία μας σε ορισμένα ζητήματα παραμένει επί δεκαετίες στάσιμη.
   Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ανάπηρης γυναίκας, η οποία εν έτη 2013, αντιμετωπίζεται με μεγάλη προκατάληψη και ταμπού, τόσο λόγω του προβλήματος αναπηρίας που αντιμετωπίζει όσο και της διάκρισης του φύλου της, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ψήγματα ρατσισμού ως προς το γυναικείο φύλο.  
   Η γυναίκα ανάπηρη έχει δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση, στον χώρο εργασίας και γενικά στην παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ένταξή της στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Η γυναίκα με αναπηρία δίνει πολλαπλές «μάχες» ενάντια σε στερεότυπα, αποκλεισμούς, διακρίσεις, πράγμα το οποίο την αφήνει ανολοκλήρωτη σαν άνθρωπο αλλά και πολλές φορές στερημένη, λόγω των δυσκολιών, από το «δώρο» της μητρότητας.
   Όσες, πάλι, παντρεύονται, εργάζονται και  αποκτούν παιδιά, η ανατροφή καταλήγει να είναι πολύ δύσκολο έργο σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
   Μάλιστα, η γυναίκα ανάπηρη κινδυνεύει περισσότερο από κακοποίηση ή εκμετάλλευση. Πολύ συχνά  γίνεται θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή βίας, ωστόσο σπάνια το καταγγέλλει λόγω της οικονομικής εξάρτησης που έχει από το άτομο που την φροντίζει.
   Επίσης, οι γυναίκες με αναπηρία πολλές φορές δεν κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που χρειάζονται, δεν πηγαίνουν σε γιατρό, ακόμη και άλλες προληπτικές και απαραίτητες εξετάσεις, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

   Οφείλουμε, όμως, ως κοινωνία να δώσουμε ένα τέλος στην ανωτέρω κατάσταση που δεν συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή της προόδου και να προσφέρουμε στην ανάπηρη γυναίκα - μητέρα - εργαζόμενη ό,τι δικαιούται. Η Πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει δομές και υπηρεσίες στήριξης για τις ανάπηρες γυναίκες ούτως ώστε να μπορούν να εργάζονται, να γίνονται μητέρες, να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα ιατρικά κέντρα και εν γένει να ζουν ισότιμα με όλες τις γυναίκες, χωρίς η εκάστοτε αναπηρία να αποτελεί εμπόδιο μιας φυσιολογικής και γεμάτης όνειρα ζωής.

Χαροκόπος Αντώνης
Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας
& Νοτίων Ιονίων Νήσων

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τοποθέτηση Αντώνη Χαροκόπου, Προέδρου ΠΟΜ.Α.με.Α Δυτ.Ελλάδας& Νοτίων Ιονίων νήσων για το νοσοκομείο Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητές Συναδέλφισσες,

  Η λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τους Δημότες της Πάτρας και για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή όφειλε να το είχε φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πολύ νωρίτερα.
  Οι πολίτες της Πάτρας που ασθενούν παρατηρούμε να τίθενται καθημερινά σε μια τεράστια δοκιμασία όταν αναγκάζονται είτε να νοσηλευτούν, είτε να κάνουν κάποιες εξετάσεις στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας». Το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει σήμερα πληθώρα προβλημάτων εξαιτίας της πολυετής αδιαφορίας, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Αποτέλεσμα είναι η δυσχερή κατάσταση μέρα με τη μέρα να οξύνεται.
  Όπως γνωρίζετε στο Νοσοκομείο παρατηρούνται ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις καθώς και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό λόγω της υποχρηματοδότησης με αποτέλεσμα οι κλινικές να υπολειτουργούν.
  Παράλληλα, για το πενταώροφο κτίριο  δεν έχει ξεκινήσει καν η συμβασιοποίηση του έργου που πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 31/12/2013 ώστε να μη χαθούν οι πιστώσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ το διώροφο που έχει ολοκληρωθεί λειτουργεί με πολλά προβλήματα. Επίσης, είναι απαραίτητο να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου που πρόκειται να συσταθεί. Η επαναφορά των κλινών στις 550 όπως λειτουργούσε το νοσοκομείου προ σεισμού είναι επιβεβλημένη.
  Αναμφίβολα, η σωστή λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Πάτρας είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας, ωστόσο ο Δήμος της Πάτρας και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να λάβουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν πιέσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν προς όφελος των δημοτών και της πόλης γενικότερα. Τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με την κατάθεση ψηφίσματος για την λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» που θα διεκδικεί:
  • Την άμεση συμβασιοποίηση του πενταώροφου κτιρίου
  • Τη στήριξη του Νέου Οργανισμού ώστε να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο
  • Τη  σωστή λειτουργία του διώροφου κτιρίου π.χ. των εργαστηρίων που υπολειτουργούν
  • Την επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου βάσει των αναγκών του.
  • Τον άμεσο διορισμό ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού όπως επίσης και τη στήριξή του προσωπικού που θα τοποθετηθεί από άλλες δομές που πρόκειται να συγχωνευτούν κατά προτεραιότητα.


  Επίσης να ζητηθεί, η άμεση σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας για τα παραπάνω θέματα πάντα σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και με τους φορείς της Πάτρας. 
  Είναι υποχρέωση μας να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, μια αξιοπρεπή δημόσια Υγεία για τους δημότες μας. Οι ανάγκες της περιοχής μας είναι μεγάλες γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να διαθέτουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο με προοπτικές ανάπτυξης. Ιδιαίτερα σήμερα που λόγω των οικονομικών δυσκολιών η δημόσια υγειονομική περίθαλψη αποτελεί μοναδική «πόρτα» νοσηλείας για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

  Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, περίθαλψης και φροντίδας με αξιοπρέπεια!

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων καλεί τη Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας που έχουν την άμεση ευθύνη για την Τριτοβάθμια Υγεία και έχουν τη δέσμευση απέναντι στη Πόλη της Πάτρας και των πολιτών της να στηρίξουν το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας με τα κάτωθι:

  • Την άμεση συμβασιοποίηση του πενταώροφου κτιρίου
  • Τη στήριξη του Νέου Οργανισμού ώστε να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο
  • Τη σωστή λειτουργία του διώροφου κτιρίου π.χ. των εργαστηρίων που υπολειτουργούν
  • Την επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου βάσει των αναγκών του.
  • Τον άμεσο διορισμό ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού όπως επίσης και τη στήριξή του προσωπικού που θα τοποθετηθεί από άλλες δομές που πρόκειται να συγχωνευτούν κατά προτεραιότητα.



Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» και τους φορείς της Πάτρας προκειμένου να παρεμβαίνει και να στηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μη συζητηση στο Δημ. Συμβούλιο η απόλυση των συμβασιούχων ΚΔΑΠ,ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Για ακόμη μία φορά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήσαμε το θέατρο του παραλόγου, ενώ εισπράξαμε και την περισσή υποκρισία στελεχών της δημοτικής Αρχής. Παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε επίμονα να τεθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης λόγω της σοβαρότητάς του, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να το συζητήσει λέγοντας πως θα το φέρει στην επόμενη συνεδρίαση. Όταν δε, επισημάνθηκε πως στη συνεδρίαση είχαν παραστεί και πρώην εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, οι συμβάσεις των οποίων δεν έχουν ανανεωθεί, η δημοτική Αρχή τους αγνόησε προκλητικά απαγορεύοντας τους τον λόγο, ενώ έφερε το θέμα προς ψήφιση. Τελικά, με ελάχιστους ψήφους δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να συζητηθεί. Θυμίζω ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η διαθεσιμότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η δημοτική Αρχή δέχεται μετά χαράς να συζητά για τις απολύσεις σε άλλους φορείς, αλλά όταν κάνει εκείνη τις απολύσεις φροντίζει να "φιμώνει" όχι μόνο τους ενδιαφερόμενους, αλλά και το Δημ. Συμβούλιο. Αυτό όμως που πραγματικά είναι εξοργιστικό, είναι πως κατά της συζήτησης του θέματος, ψήφισαν και όλα τα στελέχη της δημοτικής Αρχής των αριστερών πεποιθήσεων και ιδεολογιών. Αν αυτό δεν είναι θέατρο του παραλόγου, τότε πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί; Από την άλλη, η πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού ψήφισε  να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, φωνάζοντας κιόλας για να την ακούσουν οι συμβασιούχοι που ήταν παρόντες. Είναι εκείνη όμως που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι νέες συμβάσεις ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Η υποκρισία λοιπόν στο αποκορύφωμά της..."

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία την περίοδο που Διανύουμε

Ένα σοβαρό εφόδιο για να μπορέσει κάποιος να βγει από το φάσμα της ανεργίας και να εργαστεί είναι η εκπαίδευση. Για τα Άτομα με Αναπηρία όμως η εκπαίδευση είναι δύσκολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, τα άτομα με αναπηρία έχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση.
   Η ίση συμμετοχή των Ατόμων με αναπηρία στη Δια Βίου Μάθηση οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε δημοκρατική κοινωνία.
   Το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να στηρίξει τα Ειδικά Σχολεία και να αυξήσει τον αριθμό τους σε κάθε Δήμο ανά τη χώρα. Στη συνέχεια να μεριμνήσει ούτως ώστε να λειτουργούν ομαλά καθώς η ένταξη των παιδιών στα ειδικά σχολεία, Τ.Ε.Ε και Ε.Ε.Ε.Κ συναντά εμπόδια στο μεγάλο πρόβλημα που είναι η μετακίνηση των μαθητών. Επίσης, παρατηρείται ανεπάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής, αδυναμία πρόσβασης σε κάποια σχολεία, κενά σε επιστημονικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό όπως και τεράστιο πρόβλημα με την Παράλληλη Στήριξη, ενώ τα περισσότερα ειδικά σχολεία βρίσκονται στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να παρατηρείται αδυναμία λόγω απόστασης αρκετών παιδιών να φοιτήσουν.
   Η Πολιτεία πρέπει να χορηγεί ειδικά ορθοπεδικά μέσα σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, τεχνητά βοηθήματα υγείας για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες και εν γένει κάθε μέσο το οποίο είναι απαραίτητο στους μαθητές με αναπηρία για την παρακολούθηση των μαθημάτων τους στο σχολικό περιβάλλον (π.χ. χρησιμοποίηση ειδικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, πχ. Η/Υ, λογισμικού κλπ) με στόχο τη διασφάλιση της πλήρους προσβασιμότητας των μαθητών με αναπηρία.
   Στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν, μέχρι και σήμερα, πολλά κενά τα οποία καθιστούν δύσκολη τη φοίτηση των αναπήρων. Για παράδειγμα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κωφοί αλλά και οι τυφλοί φοιτητές είναι η αδυναμία τους να αντλήσουν πληροφορίες από τις Βιβλιοθήκες λόγω της μη ύπαρξης Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας και ειδικού συστήματος, που θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν άνετα όλο το υλικό, είτε είναι έντυπο είτε ψηφιακό.
   Η άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σήμερα στα άτομα με αναπηρία που ο ανταγωνισμός λόγω της οικονομικής κρίσης γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.
   Επιτέλους, θα πρέπει να πάψει η λειτουργική αναπηρία τους να συνεπάγεται και εκπαιδευτική αναπηρία και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά μια σωστή πολιτική πρωτοβουλία. 
                                               

Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων

Χαροκόπος Αντώνης