Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

"Γυναίκα ανάπηρη..."

Παρότι ζούμε στη σύγχρονη εποχή, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε εξελιχθεί σε πολλά επίπεδα, δυστυχώς, η κοινωνία μας σε ορισμένα ζητήματα παραμένει επί δεκαετίες στάσιμη.
   Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ανάπηρης γυναίκας, η οποία εν έτη 2013, αντιμετωπίζεται με μεγάλη προκατάληψη και ταμπού, τόσο λόγω του προβλήματος αναπηρίας που αντιμετωπίζει όσο και της διάκρισης του φύλου της, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ψήγματα ρατσισμού ως προς το γυναικείο φύλο.  
   Η γυναίκα ανάπηρη έχει δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση, στον χώρο εργασίας και γενικά στην παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ένταξή της στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Η γυναίκα με αναπηρία δίνει πολλαπλές «μάχες» ενάντια σε στερεότυπα, αποκλεισμούς, διακρίσεις, πράγμα το οποίο την αφήνει ανολοκλήρωτη σαν άνθρωπο αλλά και πολλές φορές στερημένη, λόγω των δυσκολιών, από το «δώρο» της μητρότητας.
   Όσες, πάλι, παντρεύονται, εργάζονται και  αποκτούν παιδιά, η ανατροφή καταλήγει να είναι πολύ δύσκολο έργο σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
   Μάλιστα, η γυναίκα ανάπηρη κινδυνεύει περισσότερο από κακοποίηση ή εκμετάλλευση. Πολύ συχνά  γίνεται θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή βίας, ωστόσο σπάνια το καταγγέλλει λόγω της οικονομικής εξάρτησης που έχει από το άτομο που την φροντίζει.
   Επίσης, οι γυναίκες με αναπηρία πολλές φορές δεν κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που χρειάζονται, δεν πηγαίνουν σε γιατρό, ακόμη και άλλες προληπτικές και απαραίτητες εξετάσεις, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

   Οφείλουμε, όμως, ως κοινωνία να δώσουμε ένα τέλος στην ανωτέρω κατάσταση που δεν συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή της προόδου και να προσφέρουμε στην ανάπηρη γυναίκα - μητέρα - εργαζόμενη ό,τι δικαιούται. Η Πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει δομές και υπηρεσίες στήριξης για τις ανάπηρες γυναίκες ούτως ώστε να μπορούν να εργάζονται, να γίνονται μητέρες, να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα ιατρικά κέντρα και εν γένει να ζουν ισότιμα με όλες τις γυναίκες, χωρίς η εκάστοτε αναπηρία να αποτελεί εμπόδιο μιας φυσιολογικής και γεμάτης όνειρα ζωής.

Χαροκόπος Αντώνης
Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας
& Νοτίων Ιονίων Νήσων