Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τοποθέτηση Αντώνη Χαροκόπου, Προέδρου ΠΟΜ.Α.με.Α Δυτ.Ελλάδας& Νοτίων Ιονίων νήσων για το νοσοκομείο Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητές Συναδέλφισσες,

  Η λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τους Δημότες της Πάτρας και για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή όφειλε να το είχε φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πολύ νωρίτερα.
  Οι πολίτες της Πάτρας που ασθενούν παρατηρούμε να τίθενται καθημερινά σε μια τεράστια δοκιμασία όταν αναγκάζονται είτε να νοσηλευτούν, είτε να κάνουν κάποιες εξετάσεις στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας». Το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει σήμερα πληθώρα προβλημάτων εξαιτίας της πολυετής αδιαφορίας, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Αποτέλεσμα είναι η δυσχερή κατάσταση μέρα με τη μέρα να οξύνεται.
  Όπως γνωρίζετε στο Νοσοκομείο παρατηρούνται ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις καθώς και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό λόγω της υποχρηματοδότησης με αποτέλεσμα οι κλινικές να υπολειτουργούν.
  Παράλληλα, για το πενταώροφο κτίριο  δεν έχει ξεκινήσει καν η συμβασιοποίηση του έργου που πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 31/12/2013 ώστε να μη χαθούν οι πιστώσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ το διώροφο που έχει ολοκληρωθεί λειτουργεί με πολλά προβλήματα. Επίσης, είναι απαραίτητο να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου που πρόκειται να συσταθεί. Η επαναφορά των κλινών στις 550 όπως λειτουργούσε το νοσοκομείου προ σεισμού είναι επιβεβλημένη.
  Αναμφίβολα, η σωστή λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Πάτρας είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας, ωστόσο ο Δήμος της Πάτρας και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να λάβουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν πιέσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν προς όφελος των δημοτών και της πόλης γενικότερα. Τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με την κατάθεση ψηφίσματος για την λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» που θα διεκδικεί:
  • Την άμεση συμβασιοποίηση του πενταώροφου κτιρίου
  • Τη στήριξη του Νέου Οργανισμού ώστε να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο
  • Τη  σωστή λειτουργία του διώροφου κτιρίου π.χ. των εργαστηρίων που υπολειτουργούν
  • Την επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου βάσει των αναγκών του.
  • Τον άμεσο διορισμό ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού όπως επίσης και τη στήριξή του προσωπικού που θα τοποθετηθεί από άλλες δομές που πρόκειται να συγχωνευτούν κατά προτεραιότητα.


  Επίσης να ζητηθεί, η άμεση σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας για τα παραπάνω θέματα πάντα σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και με τους φορείς της Πάτρας. 
  Είναι υποχρέωση μας να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, μια αξιοπρεπή δημόσια Υγεία για τους δημότες μας. Οι ανάγκες της περιοχής μας είναι μεγάλες γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να διαθέτουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο με προοπτικές ανάπτυξης. Ιδιαίτερα σήμερα που λόγω των οικονομικών δυσκολιών η δημόσια υγειονομική περίθαλψη αποτελεί μοναδική «πόρτα» νοσηλείας για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

  Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, περίθαλψης και φροντίδας με αξιοπρέπεια!