Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Το Άτομο με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια»

  Υπάρχει περίπτωση ένα άτομο κάποια στιγμή στη ζωή του να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη λειτουργία των νεφρών του και να χρειαστεί να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  Σημαντικό ρόλο κατέχει η Πολιτεία με την κατάλληλη φροντίδα, τις παροχές που χορηγεί καθώς και τον κατάλληλο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και στελέχωση των μονάδων αιμοκάθαρσης ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής με νεφρική ανεπάρκεια όπως επίσης σημαντική είναι η κοινωνικοψυχολογική στήριξη σε περίπτωση που η νεφρική ανεπάρκεια είναι σε προχωρημένο στάδιο και χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε μεταμόσχευση. Η στήριξη του ασθενούς είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να προετοιμαστεί μέχρι να βρεθεί συμβατό μόσχευμα.
  Η Πολιτεία οφείλει από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να ενημερώνει για τη δωρεά οργάνων ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι κρατικοί φορείς με καμπάνιες ενημέρωσης της κοινωνίας. Θεμελιώδη υποχρέωση μίας ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας αποτελεί η διασφάλιση σε όλους τους πολίτες με αναπηρία, ίσες ευκαιρίες για πλήρη συμμετοχή και συνεισφορά στην κοινωνία, ανεξάρτητη διαβίωση, οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.
  Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Πάτρας με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων έλαβε τη πρωτοβουλία να διοργανώσει την Ημερίδα «Ο Ασθενής με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Πριν και Μετά τη Μεταμόσχευση Νεφρού»  τη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:30 στον Πολυχώρο «Αγορά Αργύρη», η οποία θα εξελιχθεί σε δύο σκέλη: στο ιατρικό, με τις ομιλίες έγκριτων επιστημόνων στο τομέα της μεταμόσχευσης και στον ενημερωτικό για τις παροχές και τα δικαιώματα των ατόμων με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
  Πιστεύω ότι πρόκειται για μία σημαντική Ημερίδα που αξίζει να παρακολουθήσουν όχι μόνο άτομα με αναπηρία αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το θέμα της.

Χαροκόπος Αντώνης
Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας
& Νοτίων Ιονίων Νήσων