Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ποιο είναι το μέλλον των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία;

Τα  Τα Τα Κ.Δ.Α.Π., πάνω από μια δεκαετία, αποτελούν πλέον τη ραχοκοκαλιά της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής της χώρας, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην εξωσχολική απασχόληση  και στην δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου παιδιών από 5 έως 12 ετών καθώς και παιδιών με αναπηρίες    έντεκα μήνες τον χρόνο. 
 

Σήμερα, η υποβάθμιση αυτής της κοινωνικής δομής είναι ορατή και το μέλλον της φαντάζει αβέβαιο.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ είναι πολύ σημαντικές και γνωστές, τουλάχιστον στους περισσότερους. 
Ο Δήμοι όλης της χώρας θα πρέπει να λάβουν ενεργό δράση και να μην επιτρέψουν τη διάλυση τους. Οφείλουν να παρέμβουν άμεσα με προτάσεις επίλυσης προκειμένου οι εν λόγω κοινωνικές δομές να κρατηθούν  «ζωντανές» και να μην «σβήσουν».
Οι εργαζόμενοι στα Κ.Δ.Α.Π., μαζί με Σύσσωμο το Αναπηρικό Κίνημα την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  και την Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑΜΕΑ   και με τους γονείς  που απασχολούνται   στα προγράμματα αυτά, καταβάλουν, ήδη, μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία τους και η παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών στην ελληνική οικογένεια.
Η προσπάθεια αυτή, όμως, θα πρέπει να ενισχυθεί από τις  Δημοτικές Αρχές και από το αρμόδιο Συνδικαλιστικό τους  όργανο την Κ.Ε.Δ, οι οποία οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις ασκώντας πιέσεις στην Πολιτεία και όχι να στέκεται απλός παρατηρητής των εξελίξεων.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ) είναι δομές όπου τα παιδιά στον ελεύθερο τους χρόνου μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, να έρθουν  σε επαφή με την τέχνη  τον πολιτισμό  τον αθλητισμό και να διευρύνουν τις δεξιότητές τους.
Ο Κάθε Δήμος της χώρας που τόσα χρόνια έκανε πολιτική με την παρουσίαση των δομών αυτών οφείλει να φροντίσει για την ομαλή συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών καθώς επίσης  και να εξασφαλίσει τον πολιτικό και στρατηγικό σχεδιασμό για την υπαγωγή του προγράμματος στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020.Οφείλουμε όλοι να βάλουμε ένα λιθαράκι από οποιοδήποτε πόστο κι αν έχουμε προκειμένου να μην οδηγηθούν σε πλήρη απαξίωση με αποτέλεσμα  να καταργηθούν.