Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το πρόβλημα της αφισορύπανσης

Κύριε Δήμαρχε,

Το θέαμα είναι καθημερινό και θλιβερό. Ακόμα πιο θλιβερό είναι ότι δεν γίνεται τίποτα από τη Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του φαινόμενου. 

Ο λόγος, για την παράνομη αφισοκόλληση στην πόλη της Πάτρας, που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Παντού αφίσες: στις κολώνες της ΔΕΗ, σε τοίχους, σε κάγκελα σχολείων, σε στάσεις λεωφορείων, σε  κλειστά καταστήματα ακόμα και στον τοίχο του Δημαρχείου ενώ δεν λείπουν και οι αφίσες που διαφημίζουν εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλες πόλεις(!). Οι γιγαντοαφίσες έχουν γεμίσει κάθε γωνιά της πόλης καθώς αποτελούν εύκολο τρόπο για να διαφημιστούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ωστόσο πρόκειται για μια εικόνα ακαλαίσθητη που προκαλεί αρνητική εντύπωση τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.  

Παρά τις διαβεβαιώσεις από τη Δημοτική Αρχή ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ότι θα δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι, όπου θα προβλέπεται νόμιμα η αφισοκόλληση και η επιβολή τσουχτερών προστίμων για τους παραβάτες, τίποτα δεν φαίνεται να προχωράει. Αντίθετα, η κατάσταση οδεύει, καθημερινά, από το κακό στο χειρότερο δημιουργώντας ένα αποκρουστικό θέαμα.     

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν μπορεί να σταματήσει η διαφήμιση των εκδηλώσεων μέσω αφισών δεδομένου ότι πρόκειται για την πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδο, όμως πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και να τηρούνται οι σχετικοί κανόνες.    

Καταρχάς, πρέπει να υπάρξει αυστηρή οριοθέτηση των σημείων, στα οποία θα επιτρέπεται η αφισοκόλληση τόσο στο κέντρο της Πάτρας όσο και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του δήμου. Επίσης, δεν είναι δυνατόν τα κλειστά μαγαζιά να έχουν μετατραπεί σε διαφημιστικά ταμπλό, όπου η μια αφίσα είναι κολλημένη πάνω στην άλλη, ενώ άλλες είναι κατεστραμμένες. Παράλληλα, δεν είναι δυνατόν σχεδόν κάθε κολώνα ηλεκτροφωτισμού να φέρει γιγαντοαφίσες, όπου διαφημίζονται συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, αντί να είναι τοποθετημένες σε ειδικά σταντ του Δήμου.  

Είναι ντροπή να αντικρίζει κανείς αυτές τις εικόνες και οι αρμόδιοι να μην ενδιαφέρονται ακόμα και για τα απλά ζητήματα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αφισορρύπανση είναι έγκλημα στην αισθητική και το περιβάλλον των πόλεων και πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους.

Η ανοχή του Δήμου Πατρέων πρέπει κάποτε να τελειώσει και να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες με αποφασιστικότητα και θέληση.

Κύριε Δήμαρχε πιστεύουμε ότι το θέμα πρέπει να το δείτε προσωπικά να μπει ένα ΤΕΛΟΣ στη μάστιγα που λέγεται αφισσορύπανση. 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
   Χαροκόπος Αντώνης

  Μπακαλάρος Χρήστος