Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η σημασία της Φυσικής Αποκατάστασης των ασθενών

Τα άτομα που έχουν υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα ή ασθένεια εκτός από την νοσοκομειακή κάλυψη  χρειάζονται  ένα άλλο είδος νοσηλείας που είναι η φυσική αποκατάσταση προκειμένου να αναρρώσουν και να προσαρμοστεί ο οργανισμός σε οποιαδήποτε αλλαγή.  Με τις υπηρεσίες αποκατάστασης  επιτυγχάνεται η παροχή κατάλληλων υπηρεσιών στο άτομο   ώστε να κατευθύνει την διαδικασία ανάρρωσής του, να ενισχύσει της ικανότητές του, να υποκαταστήσει τις χαμένες λειτουργίες του και με την βοήθεια της κατάλληλης υποστηρικτικής τεχνολογίας, να προάγει την αυτονομία ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στη καθημερινότητα.  
 Η τραυματική βλάβη μπορεί να είναι  μεγάλη, όμως η φυσική και ψυχολογική  αποκατάσταση μπορεί να κάνει την αναπηρία μικρότερη, διότι το μέγεθός της δεν καθορίζεται μόνο από την μεγάλη ανικανότητα που επιφέρει η τραυματική βλάβη ή  πάθηση, αλλά σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος της αναπηρίας καθορίζεται από την αξιοποίηση των ικανοτήτων που δεν βλάφτηκαν και με την σωστή αποκατάσταση  ενδυναμώνουν και γίνονται ειδικές δεξιότητες προκειμένου να καλύψουν τα  κενά που αφήνουν τα μέλη ή όργανα που έχουν πάθει μόνιμη βλάβη. Δυστυχώς, όμως, παρά τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών διαπιστώνουμε ότι, μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ή ασθένεια, οδηγούνται στο εξωτερικό ή στα Ιδιωτικά κέντρα   αποκατάστασης. Πολλές φορές περιουσίες ολόκληρες ξεπουλιούνται για αυτό το σκοπό. Όσο για τα άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είναι καταδικασμένα  να ζουν  ακόμη και με την πιο ήπια έως τη μεγαλύτερη αναπηρία λόγω του ότι στερήθηκαν αποκατάστασης.

Γίνεται ευκόλως κατανοητό, λοιπόν, ότι στα Δημόσια  Κέντρα Αποκατάστασης  όπου είναι το πιο οικονομικά προσιτό μέρος, που μπορεί να απευθυνθεί ο  πολίτης πρέπει  να  επιτυγχάνεται η παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης και στήριξης του ατόμου.  Ωστόσο, στη χώρα μας, όχι μόνο, δεν υπάρχουν αρκετές δομές φυσικής αποκατάστασης αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχουν, όπως   σε καινούργιο κτίριο στο Πανεπιστημιακό   Γενικό  Νοσοκομείο   Πατρών, υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Επίσης, όπου υπάρχει φυσική αποκατάσταση παρά την σχετική σύμβαση ουκ ολίγες φορές ζητούνται επιπλέον χρήματα.  Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει και να στελεχώσει με προσωπικό αξιόπιστα Κέντρα Μονάδων Αποκατάστασης  τα οποία δεν θα υστερούν σε συνθήκες με αυτά του εξωτερικού. Η πολιτεία επιβάλλεται, επιτέλους, να ακολουθήσει τον κοινωνικό δρόμο της ευθύνης!

Χαροκόπος Αντώνης
Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας
& Νοτίων Ιονίων Νήσων

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Αγώνες των Ατόμων με Αναπηρία για το Σταθακοπούλειο Κληροδότημα

Με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του Νέου Κτιρίου Ημερήσιας Φροντίδας-Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με Νοητική Υστέρηση του Συλλόγου «ΜΑΧΗΤΕΣ» στην τοποθεσία του κληροδοτήματος Σταθακόπουλου είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η συμβολή του αναπηρικού κινήματος μέσω της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), του γονεϊκού κινήματος και των τοπικών φορέων- μελών ατόμων με αναπηρία.
  Εξαρχής είχε διαμορφωθεί πρόταση για την δημιουργία τεσσάρων δομών(ψυχικής υγείας-αυτισμού-πολλαπλών αναπηριών-νοητικής υστέρησης) στο χώρο του κληροδοτήματος Σταθακόπουλου οι οποίες θα αποτελούσαν κοινωνικό έργα με ξεχωριστή σημασία για τα άτομα με αναπηρία όχι μόνο για την Αχαΐα αλλά για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα συνέβαλλαν στην ομαλότερη ένταξη, την προστασία από την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία.
 Όραμα αποτέλεσε η αξιοποίηση του Κληροδοτήματος Σταθακόπουλου που θα μπορούσε και έπρεπε να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία σύγχρονων δομών παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.
 Η αρχή έγινε με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή όπου πάρθηκε η απόφαση (από το Δημοτικό Συμβούλιο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κληροδοτήματος Σταθακόπουλου) για την δημιουργία των 4 δομών με την εκπόνηση εμπεριστατωμένων μελετών και βάσει των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσε το αναπηρικό κίνημα και στήριξε η Ε.Σ.Α.μεΑ με πολύχρονους αγώνες και παρεμβάσεις για την άμεση αξιοποίηση του κληροδοτήματος προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, με τελική επιδίωξη την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία, ιδιαίτερα στις πιο βαριές κατηγορίες αναπηρίας, όπως άτομα με πολλαπλή αναπηρία, αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο down κτλ.
 Το Κληροδότημα Σταθακόπουλου πρέπει να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την δημιουργία και λειτουργία των υπόλοιπων δομών Το αναπηρικό κίνημα της περιοχής  δεν έχει ως σκοπό την άσκηση πολιτικής αλλά αγωνίζεται για δομές υψηλού επιπέδου στην Πάτρα. Ο αγώνας θα είναι διαρκής και αέναος μέχρι το κληροδότημα Σταθακόπουλου να αξιοποιηθεί πλήρως για τα άτομα με αναπηρία καθώς επίσης μέχρι να τεθούν σε άμεση λειτουργία όλες οι Δομές.

Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία                                    
 Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων

Χαροκόπος Αντώνιος